Thijmen van Rijen

Beeldende kunst

Mijn serie gipswerken is tot stand gekomen door heel veel uit te proberen met gips. Kijken of ik het mooi vond en wat ik er mee kon doen. Na veel uitproberen, kwam ik uit bij een hand. Die heeft iets menselijks en kan iets weergeven. Toen kwam ik op het idee om verschillende handen te maken die een fase uit het leven visueel maken. Sommige aspecten van het leven zijn niet altijd zichtbaar voor anderen maar wel gevisualiseerd in het kunstwerk. Hier komt dan ook het thema van dit onderzoek terug, ‘Binnenstebuiten’. Daarnaast heeft ook de materiaal keuze betrekking tot het thema. Gips is een materiaalvorm die tot stand komt doormiddel van een mal. Je krijgt dus altijd het tegenovergestelde van het object waar het in gegoten wordt.
Gips heb ik ook gekozen omdat het een materiaal is waar ik zelf nog nooit eerder mee heb gewerkt en niet standaard is. Het kunstwerk gaat om iets onzichtbaars zichtbaar maken. Dit brengt ons bij hoe ik het kunstwerk ga exposeren. Ik heb zelf mijn kunstwerk op een zwart plateau gefotografeerd omdat het dan hoger is en makkelijker te bekijken. Het zwart contrasteert goed met de lichten kleur van het gips. Dit lijkt mij dus een mooie vorm van exposeren.

EINDPRODUCT

The effect of growth

THE EFFECT OF GROWTH
Het eindproduct is uiteindelijk een serie geworden van drie gipswerken. Die drie verschillende stadia van het leven verbeelden. Deze verbeelding heb ik terug laten komen door verschillende middelen zoals: Vorm van het fundament, hoogte en breuken. Fundament geeft aan wat je geleerd hebt en hoe sterk je bent. De hoogte heeft te maken met hoeveel levenservaring en hoeveel inzichten je hebt. De breuken staan voor negatieve gebeurtenissen in je leven of dingen die je bent verloren.
Waarom ik het kunstwerk ‘The effect of growth’ heb genoemd? Ten eerste heb ik mijn kunstwerk een Engelse naam gegeven omdat dit simpelweg beter klinkt. Ten tweede en nog belangrijker, omdat ik vind dat groei iets belangrijks is. Ook al is het woord ‘groei’ nogal subjectief. Daarnaast wil ik ook in de naam al terug laten komen dat groei niet komt aanwaaien vandaar de andere woorden: ‘The effect of’.

PROCES

Reflectie op het onderzoeksproces
Bij de introductie van de eindexamen expo, heeft Annemarieke verteld dat er in het pand van Goretti een mevrouw zat die mallen maakt en dat we daarvan een workshop zouden kunnen volgen. Ik heb besloten om deze workshop te volgen en dit te gaan doen. Het maken van een mal past ook goed binnen het thema van de expo, namelijk: ‘Binnenstebuiten’. Nadat ik deze keuze had gemaakt, ben ik begonnen met een mindmap te maken met allerlei soorten ideeën die te maken hebben met ´binnenstebuiten´. Daarnaast heb ik ook verschillende kunstenaars opgezocht die iets met mallen of gieten deden. Ik heb een tweede mindmap gemaakt om te kijken wat ik voor vormen allemaal kon maken met een mal, welke kunstenaars hier iets mee deden en van welke materialen ik de mal zou kunnen maken. Veel kunstenaars werken met siliconen mallen, hiermee kun je meer verschillende vormen maken maar dit is wel duur en lastig. Bij die mindmap heb ik ook gekeken wat voor vormen of dingen ik wilde maken. Toen ik daar met Annemarieke in gesprek over ging, kwam er uit dat bepaalde vormen niet mogelijk waren met klei en dat silicone voor nu ook geen slim plan is. In de tweede mindmap heb ik de mogelijke ideeën van mijn eerdere mindmap beter uitgewerkt en nog andere kunstwerpen opgezocht ter inspiratie. Ik vond het kunstwerk ´alles wat ik hoorde´ van Elise van der Linden erg interessant doordat er meerdere vormen waren verbonden met ijzerdraad.
Toen kregen we de workshop, hierbij ging het vooral om het kennismaken en om te leren gaan met de materialen gips en klei. Tijdens de workshop heb ik drie verschillende dingen gemaakt. Namelijk: een afdruk van een schelp in de klei. Een vorm van klei gemaakt die in een emmertje gezet en als laatste een niet lossende vorm van klei gemaakt daar gips in gegoten en daarna de klei eraf gehaald. Zo heb ik de basis mogelijkheden behandeld. Na de workshop heb ik geprobeerd in de gebakken klei gips te gieten maar die kreeg ik er helaas niet meer uit. Ook heb ik de bovenkant van een wijnfles geprobeerd na te bootsen. Ik merkte dat de vormen die je met klei kunt maken best wel beperkt zijn en lastig om grote of veel verschillende vormen te maken. Om deze reden heb ik besloten andere materialen die in mijn mindmap staan uit te gaan proberen. Ik stapte hiermee een beetje af van de workshop. Ik kwam er achter dat aluminium en plastic heel makkelijk loslaten dus dat dat hele interessante materialen zijn om mee te werken. Gips werkte erg goed en daarmee bleef ik dus ook werken. Ik ben verder gaan experimenteren met verschillende voorwerpen zoals schroeven en een golfbal. Uit de laatste reeks experimenten was degene met plastic zakje en een golfbal veruit het meest artistiek en meeste mogelijkheid tot uitbreiding. Je kunt hierbij makkelijk verschillende voorwerpen en grote kiezen. Hieruit is mijn idee voor het eindproduct ontstaan, het wordt van gips en bestaat uit meerdere stukken die bij elkaar passen en in elkaar vallen of juist het tegenovergestelde zijn.
Ik ben begonnen met de workshop en het vervelende was dat we nog een workshop zouden krijgen maar die ging vanwege gebrek aan leerlingen door corona niet door. Daardoor heb ik wel meer zelf kunnen experimenteren waardoor ik minder gestuurd ben door de mevrouw die de workshops gaf. Ik heb verschillende dingen geprobeerd, dan keek ik wat ik gaaf of inspirerend vond en daar ben ik op doorgegaan. Het is een onderzoek waarbij je niet even tussendoor kunt experimenteren. Dit zorgde er wel voor dat het niet altijd makkelijk te plannen was en het een beetje doorgeschoven werd naar een rustiger moment.