Duco Born

Ruimtelijk

In dit onderzoek probeer ik om de complexiteit van elektronica weer te geven door dit helemaal binnenstebuiten te keren.

EINDPRODUCT

Het eindproduct bestaat uit een schuin gemonteerde plaat met hierop de NES, een scherm, de controle elektronica voor het scherm, speakers en een controllerpoort van een SNES. Op de achterkant van de NES zit een Super Mario Bros. 3 cartridge gemonteerd, en dit is de game die speelbaar is. Op de foto’s is het geheel werkend te zien, en ik hoop om hem op de expo ook zo te exposeren dat het daar ook speelbaar is.
Voor het uiteindelijke eindproduct heb ik technisch toch iets simpelere dingen moeten doen, want na een aantal experimenten met het verwijderen van chips en deze opnieuw verbinden bleek dit niet realistisch in de tijd die ik had. Ik heb het originele doel wel bereikt in de zin dat het eindproduct een volledig werkend geheel is. Er zijn letterlijk nul niet functionele componenten, dus daar ben ik zeker tevreden mee.

PROCES

Ik ben mijn onderzoek begonnen door eerst een beetje online te kijken naar voorbeelden van een idee wat ik eigenlijk al meteen had. Ik wilde een elektronisch apparaat helemaal uit elkaar halen, en dan werkend tentoonstellen zonder behuizing. Maar niet zomaar uit elkaar, echt tot de losse chips alleen nog maar over zijn en met draadjes verbonden zijn (ipv een printplaat). Eigenlijk “binnenstebuiten” op de meest letterlijke manier genomen. Na een tijdje zoeken ben ik langs een aantal voorbeelden gekomen van mensen die “breadboard computers” hebben gebouwd, computers die eigenlijk alleen maar bestaan uit losse chips, prototype bordjes en draden ipv een geintegreerde printplaat. Dit ziet er eigenlijk super chaotisch uit en geeft je een beetje een idee van hoe complex alles nou eigenlijk echt is. Zoiets wilde ik dus gaan maken.
Na een beetje langer rondkijken ben ik tot de conclusie gekomen dat een realistische optie die toch ook echt gaaf is een NES zou zijn, een videogame console uit 1985. Omdat deze zo oud is (de eerste echte fatsoenlijke gameconsole, naar mijn mening) zit hij nog relatief simpel in elkaar en is de hardware niet heel erg gevoelig voor dingen zoals de lengte van draden of storing tussen componenten. Dit maakt deze console eigenlijk ideaal voor dit project leek me.
Ik heb vervolgens een NES op marktplaats gekocht en deze uit elkaar gehaald tot zover nu mogelijk is. Hij werkte in eerste instantie niet, maar na deze schoon te maken en er een beetje mee te klooien kreeg ik hem werkend. Nu ben ik bezig met bedrading van de originele printplaat helemaal in kaart brengen om deze met draden straks na te gaan bouwen.
Wat ik ook nog tegen gekomen ben is iemand die een steampunk stijl Sega Genesis en TV heeft gecombineerd wat ook echt serieus gaaf is. Ik wil sowieso voor mijn onderzoek ook een crt monitor van een vorm erbij zetten, of beter nog, de monitor (zoals bij de steampunk genesis) ook helemaal uit elkaar halen, al dan wel op zo’n manier dat ie nog werkt, zodat je hier de binnenkant ook helemaal van kan zien.