Nadine Buitendijk

Tekenen

In dit onderzoek probeer ik de manier hoe mijn hoofd werkt naar buiten te brengen, doormiddel van linosneden. Dit idee is voortgekomen uit de boeken van Jules Verne, als in de vorm en uit mijn interesse in psychologie. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar wat mensen denken en op welke manier ze dit doen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik niet hetzelfde denk als andere mensen en dat iedereen een andere vorm van denken heeft. Omdat ik niet kan weten wat andere mensen denken heb ik besloten om mijn gedachten af te beelden, zodat de waarnemer van mijn kunst wel kan weten wat het verschil is tussen mijn gedachten en die van hem.

EINDPRODUCT

Op deze print zie je een hele rij met televisies waar verschillende dingen in staan. Zo zie je bijvoorbeeld een zenuwnetwerk en een mandarijn. Deze beelden zijn allemaal verschillende gedachten die ik regelmatig heb. Dit kunstwerk moet mijn gedachten gang en mijn gedachten in beeld brengen. In mijn hoofd zie ik haast letterlijk op deze manier mijn gedachten, op allemaal verschillende televisies, alsof ik in een controlekamer ben. Ik vraag me altijd af of dit ook zo voor anderen is. Hoe zien de gedachten van iemand anders eruit? Zien ze ├╝berhaupt wel hun gedachten? Omdat ik alleen van mijzelf kan weten hoe gedachten in elkaar zitten kan ik dus zelf deze vragen niet beantwoorden, want dat is iets van binnenin. Daarom wilde ik juist mijn gedachten in beeld brengen om zo een manier van denken naar buiten te brengen. Je gedachten zijn echt van jezelf en van binnen, maar daarom vind ik het juist interessant om het naar buiten te brengen.

PROCES

In dit proces heb ik eerst geprobeerd mijn brein te beschrijven in zowel beeld als tekst. Op basis hiervan heb ik mijn inspiratie gezocht. In deze inspiratie kwam ik de boeken kaften van Jules Verne tegen. Deze hebben grotendeels de methode en stijl van mijn werk bepaald, maar passen ook bij het thema met het boek, ‘Naar het midden van de aarde. Vervolgens heb ik met inkt geprobeerd een stijl te vinden die ik gemakkelijk kon vertalen naar linosneden. Daarna heb ik geprobeerd het medium te verkennen door bijvoorbeeld te kijken wat het limiet van dit medium is. Tenslotte heb ik een linosnede gemaakt van het eindproduct idee (de televisies).