Isa de Goede

Tekenen

EINDPRODUCT

Afgelopen jaar is een jaar geweest waarin iedereen heeft moeten schakelen. Niks kunnen ondernemen en voornamelijk thuisblijven speelde hier een hoofdrol. Een tijd waarin je meer naar binnen bent gekeerd en het moeilijk hebt gehad. Nieuwe plannen zijn gecreëerd en we zijn anders naar dingen gaan kijken. Letterlijk van het buiten naar het binnen leven gegaan met alle persoonlijke gevolgen van dien.
Emoties. Van binnen naar buiten. ‘Binnenstebuiten’. Afgelopen jaar een veelvuldig terugkomend thema.

PROCES

Het thema van deze expo is ‘binnenstebuiten’. Toen dit eenmaal bekend was vond ik het lastig om me hier iets bij voor te stellen. Na een brainstormsessie belandde ik bij het onderwerp emoties wat natuurlijk perfect pas bij het thema. Ik ben mijzelf gaan focussen op de discipline tekenen omdat binnen deze discipline ik voor mij gevoel nog veel kan leren. Allereerst ben ik begonnen met verschillende emoties overbrengen via de ogen. Ogen zijn namelijk een hele goede weergave van verschillende emoties. Op deze manier raakte ik al snel geïnteresseerd in de iris en vooral in combinatie met kleur tekenen. Dit heb ik namelijk nog nooit gedaan. Vanaf hier ben ik eigenlijk begonnen met het ontwikkelen van verschillende ideeën.
Vanuit het tekenen van pupillen in kleur ben ik terecht gekomen bij doorgesneden fruit. Naar mijn mening verwijst dit ook heel erg naar binnenstebuiten omdat je het binnenste van een vrucht naar buiten haalt. Hyperrealistisch fruit tekenen is iets wat heel veel tijd kost en waar je goed voor moet kunnen kijken. Dit viel mij op bij een aantal kunstenaars, zoals Tom Martin en Howarld Lee, na het zien van verschillende filmpjes hoe zo’n realistisch werk is opgebouwd. Ik werd hierdoor geïnspireerd en ben zelf gaan proberen met het realistisch tekenen. Fruit alleen werd me al heel snel een beetje en gaf naar mijn gevoel niet een spannend beeld. Ik wilde het daarom gaan combineren met portret tekenen. Eenmaal hiermee bezig merkte ik dat het me best goed lukte en dat ik de tijd er ook in verloor. Hiermee miste ik dus wel wat uitdaging omdat het me goed afging. Na feedback van wat klasgenoten, thuis en Annemarieke besefte ik eigenlijk dat ik voor mezelf iets breder moest gaan denken en niet moest willen voldoen aan het “perfecte plaatje”. Dat leek het namelijk bijna een beetje te worden waardoor het niet meer spannend was.
Ik werd hierdoor wel aan het denken gezet en ben ook gaan kijken naar de materiaalkeuze en wat ik met mijn presentatie wilde doen. Het lijkt me namelijk heel gaaf om straks een heel groot beeld te creëren. Met potlood zou dit een enorme klus zijn en dacht daarom al snel aan houtskool omdat je hier makkelijker grote oppervlakte kan maken. Ook al heb ik houtskool altijd al een beetje een moeilijk materiaal gevonden ben ik hier wel mee gaan proberen. Terugdenken aan waar ik gestart ben, met het idee emoties en ogen, ben ik verder gaan denken. Ik ben namelijk op het fruit gekomen door de gekleurde pupillen en ik dacht, misschien kan ik dit wel weer koppelen met elkaar. Eenmaal weer met houtskool bezig merkte ik wel dat ik het inderdaad lastig vond om mee te werken en wilde ik eigenlijk bijna alweer terug naar met potlood tekenen, maar ik wil mezelf wel blijven uitdagen ook al lukt het misschien niet in een keer. Ik merk namelijk dat ik in mijn proces nog krampachtig kan zijn en niet alles gelijk durf te schetsen om het fout te doen.
Het uiteindelijke idee wat ik nu heb is om toch wel met houtskool aan de slag te gaan en op groter formaat te gaan werken in combinatie met kleur rondom de ogen en emotie.
Om tot dit proces te komen heb ik veel inspiratie opgedaan op allerlei manieren. Door terug te kijken op mijn eigenwerk, maar ook door te zoeken naar inspiratie op bijvoorbeeld Instagram en Pinterest. Dit is dus niet altijd professionele kunst waar ik mijn ideeën vandaan hield. Maar ook heb ik tips gekregen voor kunstenaars waar ik naar kon kijken en ik het zelfs ideeën opgedaan in het atelier van mijn opa.
Het onderzoek is dus niet helemaal soepel gelopen maar dat dat nou eenmaal zo is leer in gaandeweg ook. Ik ben tegen wat dingen aangelopen zoals eigenlijk te perfect willen werken maar ik ben mezelf er bewust van en probeer door andere dingen te proberen hier verandering in te brengen.