Imke Mentink

Schilderen

EINDPRODUCT

In mijn eindproduct heb ik het thema binnenstebuiten duidelijk gemaakt via de verschillende kleuren. In het midden zitten namelijk de drie primaire kleuren en dit loopt uit naar alle kleuren die in de kleurencirkel zitten. Ik heb in mijn proces namelijk de kleuren van de kleurencirkel in drieën verdeeld en vanuit daar mijn drie categorieën van kleuren gemaakt. In mijn eindproduct lopen de kleuren van binnen naar buiten, eerst de kern (het binnenste) van de kleuren en daarna de kleuren die van daaruit naar buiten komen. Ik heb de lijnen en het touw gebruikt om te benadrukken hoe alle kleuren verbonden zijn met elkaar door de primaire kleuren. Die lopen niet alleen van binnen naar buiten maar ook naar elkaar toe waardoor het de kleuren meer met elkaar verbindt. Met dit verbinden heb ik ook rekening gehouden met het touw, in het touw zelf zitten namelijk meerdere kleuren verwerkt, waarmee ik heb geprobeerd de goede kleur de goede kant op te laten lopen. Zoals je bijvoorbeeld ziet rechts op de rand van het gele stuk naar het blauwe stuk, hier heb ik het touw met geel en blauw naar beneden laten lopen zodat blauw naar de goede kant loopt en het daardoor overloopt en verbonden is met elkaar. Daarnaast is binnenstebuiten ook terug te zien in het touw doordat ik dit soms aan elkaar heb laten zitten en dan vervolgens uit elkaar heb getrokken waardoor het binnenste van het touw naar buiten komt. Net zoals in dit eindproduct het binnenste van de kleuren (de primaire kleuren) naar buiten worden gehaald.

Voor de achtergrond heb ik waterverf gebruikt. Hier heb ik voor gekozen omdat dit mooi in elkaar overloopt en daardoor het concept dat alle kleuren met elkaar verbonden zijn versterkt. Daarnaast kon ik de vormen en lijnen die ontstaan waren door het grote gebruik van water, gebruiken om mijn lijnen op te baseren. Dit zorgt er namelijk voor dat het een organisch geheel wordt. Het touw heb ik gebruikt als hulpmiddel om de kleuren met elkaar te verbinden. Wel vond ik het nodig om niet het hele blad vol te doen met kleur omdat het anders te vol werd. Maar natuurlijk moet niet vergeten worden dat wit een kleur is die eigenlijk uit alle kleuren bestaat, hierdoor passen de open witte stukken eigenlijk ook bij het concept.

PROCES

Toen ik voor het eerst het thema binnenstebuiten hoorde vond ik het erg lastig om een idee te bedenken omdat het heel breed is. Om het smaller voor mezelf te maken ben ik maar begonnen met het kijken naar op welke manier water is afgebeeld. Met als idee om het thema in mijn achterhoofd te houden in de hoop dat ik tijdens de proefjes op een idee zou komen. Eerst heb ik geëxperimenteerd met tekeningen met lijnen, vervolgens heb ik proefjes gemaakt met acrylverf. Daarna heb ik ervoor gekozen om verder te gaan met de lijntekeningen maar ik was nog steeds niet naar een concept aan het werken wat het lastig maakte om echt ergens naar toe te werken. Om meer vanuit een concept te werken heb ik toen mijn ideeën die ik tijdens de proefjes en inspiratie bedacht heb op een rijtje gezet.
Hierbij heb ik één concept gekozen, namelijk dat ik het effect van het water wat naar buiten komt als je er iets in gooit vast te leggen. Eerst heb ik toen met inkt proefjes gemaakt en daarna met aquarelverf. Toen kwam ik op het idee van mijn eindproduct. Dit is om een achtergrond met aquarelverf te maken met als concept dat er kleuren op het papier lagen wat door het water dat naar buiten kwam in elkaar overloopt. Het is dan ook de bedoeling dat je zoveel mogelijk druppels nog op het blad ziet zitten (zoals bijvoorbeeld de omlijning bij het blauwe vlak).De soort stroming van het water en de druppels ga ik dan benadrukken door er lijntekeningen overheen te maken. Dit eindidee hangt ook samen met mijn vorige proefjes doordat ik door de experimenten met acrylverf al veel geleerd heb over het mengen van verf en het laten overlopen van kleuren. Daarnaast heb ik ook veel geoefend met diepte en stromingen vastleggen met de lijntekeningen, wat ik nu ook in mijn eindproduct nodig ga hebben om het mooi af te beelden.

Zoals je misschien al door had was mijn proces best wel chaotisch. Dit komt vooral omdat ik het lastig vond om meteen een idee te bedenken bij het thema. Daarom waren mijn eerste proefjes niet naar een concept gericht wat toen ik met die proefjes bezig was erg frustrerend was. Maar achteraf ben ik toch blij dat ik gewoon maar begonnen ben omdat ik anders te veel naar één richting uit was gegaan. Ook hebben mijn eerdere proefjes zonder concept in mijn achterhoofd toch naar een eindidee geleid die wel met het thema te maken heeft.

In mijn proces heb ik verschillende experimenten gedaan. De eerste proefjes die ik heb gedaan zijn wateraanzichten gemaakt door verschillende lijnen naast elkaar te maken. Deze proefjes zijn niet per se heel origineel maar ik heb wel geprobeerd om zelf te bedenken waar ik bijvoorbeeld een golf wil afbeelden en dan te kijken hoe ik met de andere lijnen daar na toe kan werken. Ik heb me toen dus vooral bezig gehouden met het kijken naar hoe ik een bepaalde illusie kan maken.
De twee proefjes daarna zijn met acrylverf gemaakt. Hierbij heb ik twee tutorial filmpjes gevolgd omdat ik nog nooit echt iets realistisch heb geprobeerd te maken met acrylverf. Hoewel ik mijn proefjes niet erg goed gelukt vind en ik ook niet echt op een concept kwam erdoor heeft het mij zeker wel geholpen. Zo werd er namelijk heel veel uitgelegd over het mengen van kleuren in de eerste video, zoals bijvoorbeeld welke invloeden de kleuren geel en rood op blauw geeft. Hierdoor is het mengen van kleuren in het volgende proefje veel beter gegaan. Wel duurden deze twee proefjes heel lang om te maken, dit kwam ook omdat ik vrij perfectionistisch werd. Dit heb ik toen meer proberen los te laten en daarom heb ik het tweede proefje ook niet helemaal afgemaakt. Ik vergat namelijk bijna dat het maar een proefje is.
Na deze proefjes met acrylverf wist ik wel zeker dat ik niet met acrylverf wilde werken, dit zou dan namelijk nog een hele opgave zijn om hiermee leren om te gaan wat wel een heel proces zou kosten. Daarom ben ik in de volgende proefjes weer gaan focussen op de lijntekeningen maar dit keer meer met een soort draaibeweging door de lijnen af te beelden. Vervolgens ben ik dus verder gegaan met het afbeelden van het effect van water wanneer er iets in wordt gegooid. Om weer wat nieuwe materialen uit te proberen heb ik eerst water druppels gemaakt van inkt. Daarna heb ik met aquarelverf gewerkt. Vervolgend heb ik die proefjes gekopieerd en daarover lijntekeningen gemaakt. Met deze proefjes kwam ik op mijn eindidee.

Voor inspiratie heb ik vooral op Pinterest gekeken. Hierdoor kwam ik ook op het idee om iets met water te gaan doen. Omdat dit een openbaar platvorm is waar iedereen iets op kan posten en reposten bracht dit mij op kleine en grote kunstenaars. Om meer een richting te krijgen heb ik in het begin ook al besloten dat ik wilde gaan schilderen of tekenen (of in ieder geval iets beeldends). Hoewel dit maar één discipline is heb ik wel echt gezocht naar verschillende stijlen die ik kan uitproberen. Zo heb ik de getekende stijl (bij Michelle Courier), de meer impressionistische stijl (bij Maurice Braun), de lijntekeningen (bij Brendan Monroe) en de meer animatiestijl (bij Emiliano Ponzi). Doordat ik het begin heel open in mijn proces stond ben ik ook echt iets gaan maken vanuit mijn eigen interesses en verwondering naar wat andere kunstenaars al gemaakt hebben. Dit is wel anders dan andere keren omdat ik toen meer combinaties wilde maken van de inspiraties, terwijl ik nu wel het idee heb dat ik mijn eindidee echt zelf ontstaan is. Hoewel mijn proces best chaotisch was ben ik toch wel blij met hoe het is gelopen en dat ik op een leuk eindidee ben gekomen.