Anna van Weegberg

Fotografie

De link naar foto’s van mijn laatste fotoshoot: https://photos.app.goo.gl/KEKwyFbYGAtCHLDg6

EINDPRODUCT

Wat gebeurt er als we onze plannen los durven te laten en ons overleveren aan de invloed van externe factoren?

In dit onderzoek heb ik externe factoren de ruimte gegeven om te bestaan, te beïnvloeden en te creëren. De regen deed het plan dat ik intern gecreëerd had oplossen als suiker in de thee maar gaf me daar dit kunstwerk voor terug. Intern vs. Extern?

Bekijk het eens vanuit een ander perspectief.

PROCES

Toen ik het thema voor het eerst hoorde kwamen er meteen gigantisch veel ideeën in me op. Om hier een overzicht in te creëren ben ik alle ideeën op gaan schrijven in een mindmap. Dit was een heel zinvolle en uitgebreide brainstorm omdat het in mijn hoofd alle kanten op ging; van het maken van een miniatuurwereldje tot fotografie. Uiteindelijk werd het steeds duidelijker dat ik aan de slag wilde met fotografie want dat kwam in veel van mijn ideeën naar voren. Ik had er moeite mee om mijn idee concreet te maken omdat dat betekende dat ik dingen uit moest sluiten. Nadat ik heel veel fotografen ben gaan opzoeken en veel werk heb bekeken wist ik in ieder geval dat ik met een analoge camera wilde werken. Ik vind dat dat iets doet met de foto’s, het zorgt voor een bepaalde sfeer en kleur die je met nabewerking niet kan creëren. Het was ook iets nieuws voor mij wat het tot een uitdaging maakte. Toen ik het hier met Sophie Lamers over had zei ze dat ze toevallig een analoge camera heeft die ik mocht gebruiken voor dit onderzoek, ik was echt heeel erg blij toen ik dat hoorde. Ze legde me uit hoe hij werkte en wat voor functies er op zitten en toen ben ik meteen aan de slag gegaan. Ik ben dezelfde dag nog naar Tuerlings gegaan om zo goedkoop mogelijk een filmrolletje te kopen (je hebt daar namelijk rolletjes die over de datum zijn en die je dus voor een paar euro mag hebben).

Ik wilde er mee leren werken en ermee gaan experimenteren. Ik had nou nog geen concreet plan maar zag het eerste experiment gewoon als een moment om vertrouwd te raken met de camera en om te kijken wat wel en niet werkt. Zo wilde ik bijvoorbeeld vogelperspectief en kikkerperspectief uitproberen. In de foto’s van 2ABCD zie je bijvoorbeeld het experiment waarin ik het kikkerperspectief wilde uitproberen, dat vind ik denk ik de interessantste foto’s van het hele 1ste experiment. De houding van de armen in foto 2D zijn tof omdat er iets gebeurt. Ik vind het ook gaaf dat je de mensen op de foto niet in hun totaliteit ziet, zo lijkt het been van Jelle bijvoorbeeld ontzettend groot. Ook ben ik er achter gekomen dat de kleuren heel belangrijk zijn. In foto 4C is de kleur van het gebouw bijvoorbeeld in dialoog met de kleding van Jelle. Het zwarte shirt van Nika valt juist vaak weg tegen de achtergrond. Naast perspectieven en kleuren heb ik hierin veel geëxperimenteerd met composities. Zo vind ik het bijvoorbeeld mooier als ze niet recht naast elkaar staan maar als ze een beetje schuin achter elkaar staan (zoals in 5B). Dat kon ik gebruiken in de volgende fotoshoot. Ook met scherpstellen heb ik wat uitgeprobeerd, zo zie je in 5C bijvoorbeeld dat je als het ware door het gras heen kijkt en de focus ligt op de personen. In 5D is er juist scherp gesteld op het gras, dat neem ik ook mee.

Toen ik de fotoshoot had gehad ging ik met een heel tevreden gevoel naar huis. Ik kon de foto’s natuurlijk nog niet zien maar kon niet wachten om te kijken hoe alles uitgepakt had. Het allerliefste wilde ik naar een donkere kamer om de foto’s zelf te ontwikkelen of om te zien hoe iemand anders dat doet. Ik wilde namelijk graag echt het proces meemaken omdat ik dat deel vind van de charme van analoge fotografie. Ik ben hiervoor gaan googelen en had een man gevonden met een eigen atelier waarin hij dat op de traditionele manier doet. Ik had hem een mailtje gestuurd en proberen te bellen maar kreeg helaas geen reactie dus ben ik verder gaan zoeken maar niks leverde iets op. Ik besloot uiteindelijk dus gewoon om naar de Tuerlings te gaan om ze te laten ontwikkelen.

Ik vond dat er mooie foto’s tussen zaten, dat vind ik al helemaal cool omdat ik hier nog helemaal geen ervaring mee had. In principe was het doel behaald, het leren kennen van de camera en het uitproberen van verschillende fotografische aspecten. Toen liep ik alleen ergens tegenaan waar ik van te voren niet op voorzien was. Het laten ontwikkelen van de foto’s kosten veel meer geld dan ik had verwacht dus ik besloot hier niet mee door te gaan. Alsnog is het zeker een goede oefening geweest want ik heb veel uit kunnen proberen.

Nu was ik alleen een beetje aan het ronddwalen in mijn onderzoek, want het plan “Binnenste buiten” was nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik wist wat ik mee wilde nemen van dit experiment en ik wist ook wat ik juist anders wilde, namelijk dat het artistiek gezien interessantere foto’s moesten worden om te zien. Ik besloot om met deze hernieuwde kennis nog een blik te werpen op mijn eerdere brainstorm en inspiratieplaatjes. Hiernaast ben ik onder andere met Sophie in gesprek gegaan en mijn idee werd steeds concreter. In mijn eerste brainstorm beschreef ik een miniatuurwereldje waarin buiten en binnen compleet worden omgewisseld. Bijvoorbeeld een woonkamer in de natuur. Toen ik dat idee koppelde aan de discipline die ik had gekozen, werd het steeds duidelijker. Ik wilde binnen naar buiten halen en daar artistieke foto’s van maken. Ik wilde een hele woonkamer inrichten in de natuur. Zo konden de personen in de buiten-woonkamer bijvoorbeeld konijnenhoofden krijgen. Door dieren die normaal buiten leven in een menselijk interieur te zetten met menselijke kleding ontstaat er een soort vervreemding. Ik zag een beetje een Alice in Wonderland sfeer en mijn gedachtes gingen steeds meer een duidelijke richting in. Ik wist wat ik wilde.

Ik had veel plaatjes opgezocht die aansloten bij mijn idee. Toen ben alle spullen in mijn huis gaan verzamelen die ik nodig had om het decor te maken. Zo wilde ik bijvoorbeeld een tapijt in het gras leggen omdat dat er meteen voor zou zorgen dat alle meubels een geheel zouden worden en het gevoel van een kamer zouden creëren. Ik wilde ook stapels boeken neerleggen en mijn platenspeler neerzetten omdat dat een huiselijk gevoel geeft. Ik had kleding bij elkaar gezocht die paste bij de sfeer die ik wilde. Het mocht heel uitbundig zijn. Ik wilde bijvoorbeeld echt met kleur werken en deze goed bij elkaar uitzoeken. Ik had aan Suze en Nadine gevraagd of ze tijd en zin hadden om hieraan mee te doen en gefotografeerd te worden, dat wilden ze. En ik had een dag afgesproken dat mama kon rijden met de auto om alle meubels de natuur in te brengen. Alles was geregeld.. maar op de dag zelf begon het ineens heel hard te regenen, dat zorgde er natuurlijk voor dat heel dat plan niet door kon gaan. Echt heeel vervelend. Maarja, wij laten ons niet zo makkelijk uit het veld slaan dus we gingen gewoon voor plan B! Suze en Nadine waren nou toch bij mij, we hadden de outfits helemaal uitgezocht en de camera was er speciaal voor opgeladen dus we konden net zo goed lekker gaan experimenteren. Ik wilde bijvoorbeeld wat uitproberen met uitbundige kleurrijke make-up. (Op een van de laatste bladzijdes met inspiratieplaatjes zie je het kleurrijke waar ik mee wil werken). Toen ze helemaal opgedoft waren gingen we naar buiten, in de regen, om foto’s te maken (natuurlijk met een geïmproviseerd systeem van een plastic zak over de camera zodat hij niet nat werd). Het eerste experiment heeft me handvaten gegeven waar ik nu mee verder kon; een interessant perspectief zoeken en letten op kleur. Ik vond deze foto’s echt verassend tof geworden. Ik vind de zorgvuldig gekozen outfits (met matchende kleuren), opvallende makeup en rauwe omstandigheden goed samengaan. Dit was voor mij echt een les dat ik soms dingen wat meer los mag laten. Dingen gaan niet altijd zoals je het van te voren bedenkt en er zal altijd sprake zijn van externe invloeden waar je helemaal geen invloed op hebt, maar soms zorgt dat juist voor een verassende wending. Iets waar je misschien nooit op uit was gekomen als je het allemaal meer in vooraf bedachte paadjes had gedaan.

Hieronder staan twee afbeeldingen uit het eerste proefje waarin ik met perspectief ben gaan experimenteren.