Willem Halewijn

Fotografie

Ik ga mijn slaapkamer namaken, dit op een buitengewone plek neerzetten en fotograferen. Ik wil hiermee het thema Binnenstebuiten erg letterlijk nemen en dus iets creëren wat je in het dagelijks leven nooit tegenkomt.
Ik doe dit met mijn slaapkamer omdat dat iets is wat natuurlijk altijd binnen staat, dit ga ik nu dus naar buiten brengen. Maar het heeft voor mij ook een persoonlijke reden, namelijk mijn ervaring met corona.
Ik heb vorig jaar (op vrijdag de 13e) corona gekregen mid november. Ik heb toen bijna 2 weken in quarantaine moeten zitten, alleen, in mijn kamer. Helaas moesten er ook vrienden van mij onder lijden omdat wij elkaar natuurlijk gewoon op school zagen.
Toen ik mijn ideeën voor mijn kunstexpo beter uit ging denken, legde ik ineens deze connectie. Het thema luid “Binnenstebuiten’, Ik ga mijn kamer (waar ik 2 weken opgesloten heb gezeten) buiten neerzetten en specifieke dingen die voor mij belangrijk waren, maar ook dingen die ik erg miste om te doen erin verwerken. Ik neem op deze manier heb thema best letterlijk, maar waarom ik het ook buiten heb neergezet is omdat buiten vrijheid uitbeeld, dat is iets wat niet alleen ik maar waar iedereen last van heeft en mist in deze sombere periode.

EINDPRODUCT

Mijn eindproduct is gebaseerd op mijzelf, op een tijd waarin ik corona had en opgesloten zat in mijn kamer. Het voelde ook opgesloten en er mocht niemand dichtbij mij komen dus voelde het erg eenzaam. Dit beeld heb ik, maar hebben ook een enorme hoeveelheid mensen het afgelopen jaar gehad. Ik heb de situatie waar ik mezelf in bevond zo goed mogelijk naar buiten proberen te brengen, letterlijk en figuurlijk.
Ik heb natuurlijk met opzet verschillende objecten gekozen, de locatie, de tijd wanneer ik de foto’s heb gemaakt en verschillende technieken mbt de camera gekozen.
Als eerste de objecten. Ik heb mijn slaapkamer nagemaakt en aangepast aan de tijd waarin ik erin opgesloten zat, hoe ik mij voelde en wat ik met de tijd heb gedaan toen ik er 2 weken in moest verblijven. Bij de belangrijkste objecten heb ik ook bewust foto’s gemaakt terwijl ik de verschillende activiteiten aan het uitvoeren was wat hopelijk de situatie beter uitbeeldt en een verhaal vertelt. Dit heb ik op een chronologische volgorde proberen te plakken in een doos. De doos begint dicht, dit staat symbool voor mijzelf terwijl ik opgesloten (dicht) in mijn kamer ben, ik wilde eruit en de vrijheid beleven. Dit heb ik dus uitgebeeld door mijn slaapkamer buiten neer te zetten en de foto’s in de (open) doos te plakken. Zo wil ik zeggen dat wat ik wilde niet mogelijk was, ik wil mijn gevoelens naar buiten brengen en dit heb ik ook letterlijk gedaan door mijn slaapkamer buiten neer te zetten.

PROCES

In het begin had ik een ander idee, ik wou dagelijkse activiteiten/bezigheden die je binnen doet buiten doen en andersom. Uiteindelijk zit ik in dezelfde richting, alleen pak ik het groter, persoonlijker en constructiever aan.
Mijn proces ging matig, ik had een idee maar had dit niet goed doordacht en liet het een beetje links liggen. Ik had met Maxim foto’s gemaakt (zie afbeeldingen) van activiteiten die hij nu binnenstebuiten (omgekeerd) doet, binnen voetballen, binnen fietsen en buiten koken. Verder had ik niet veel gedaan aan aanvullende informatie om het idee duidelijker te krijgen, hier heb ik vooral mezelf mee te pakken gehad. Toen kwam het erop aan en kregen we feedback, het was dus nog onvoldoende.
Daarna heb ik met Annemarieke mijn idee besproken en aangepast, ik ging het beter aanpakken. Ik ga nu namelijk mijn slaapkamer namaken, dit op een buitengewone plek zetten en het zo mooi mogelijk fotograferen.
Uiteindelijk heb ik het erg persoonlijk en actueel verbeeld, dit ging mij omdat het zo persoonlijk is best gemakkelijk af. Ik moest wel erg veel dingen overal vandaan toveren, vervoer regelen, hulp voor alle spullen en (deels) camera werk. Ik ben erg tevreden met het eindresultaat, de beschrijving ervan en de foto’s vind je onderaan.