Stijn Deliën

Schilderen

EINDPRODUCT

In mijn kunstwerk zie je een portret van mijn favoriete artiest ‘juice wrld’. 999, heeft hij bedacht. Dit lijkt op het eerste oog een beetje abstract, maar er zit een diepe boodschap achter.

999 staat voor een nieuw hoofdstuk van je leven beginnen, een nieuwe jij. Ook staat het voor negatieve dingen en gebeurtenissen omzetten in iets positiefs. Ik heb er daarom voor gekozen om de 9’s als spiegel te laten zien. Hierdoor zie je jezelf terwijl je deze boodschap aan het lezen bent. Zo betrek ik de mensen die het kunstwerk bekijken en geef ik de boodschap mee.

PROCES

Ik ga op spiegels schilderen, dit is voortgekomen uit verschillende ideeën. Aan het begin van mijn onderzoek had ik 2 verschillende ideeën. Het eerste idee was om te gaan werken met glas, en verschillende lagen van glas te gebruiken zodat er diepte ontstaat. Ook had ik het idee om een portret te gaan maken, van natuurlijke producten zoals steentjes. Hiermee kon ik werken met grijstinten. Uiteindelijk zijn deze 2 ideeën dus samen gekomen doordat mijn huidige idee is om een portret te gaan schilderen op een spiegel. Ik ga een portret van iemand maken met een motiverende boodschap, deze boodschap moet krachtig en kort zijn. Zo ga ik deze boodschap uitknippen uit tape zodat ik de boodschap kan opplakken op de spiegel. Daarna ga ik over de stickers heen schilderen met een portret van wie de motiverende uitspraak is. Als het portret af is haal ik de stickers eraf en zie je dus de spiegel. Als je de boodschap aan het lezen bent zie je dus jezelf terwijl je aan het lezen bent, zo is het mijn idee om het thema ‘Binnenstebuiten’ naar voren te laten komen.

In mijn experimenten zie je dat ik hier mee bezig ben geweest. Ik heb 3 proefjes gedaan op een spiegel met acryl verf. Het eerste proefje zie je dat ik heb geoefend tape en verf op de spiegel, ik heb verschillende vlakken gemaakt met tape. Met dit proefje ging ik kijken of acryl verf goed werkt op een spiegel, en of dat ik de boodschap die op mijn eindproduct komt met tape kan maken. Dit proefje heeft goed uitgepakt, de verf is goed op de spiegel blijven zitten met het aftrekken van de tape, en er zijn strakke vlakken ontstaan. Deze strakke lijnen/vlakken heb ik ook nodig als ik mijn boodschap duidelijk wil hebben op de spiegel.