Indi Schwarzenbach

Schilderen

Een persoon schilderen, niet van buiten maar van binnen.

EINDPRODUCT

Ik heb Leon geportretteerd op een expressionistische manier. Het schilderij is levensgroot geschilderd. De emoties die ik terug wilde laten komen in het portret waren boos/verdrietig. Ik heb aan de hand van vragen die ik heb gesteld aan Leon en mijn eigen beeld van Leon geprobeerd deze emoties zo goed mogelijk naar voren te laten komen.
Als je heel goed kijkt zie je nog de eerste laag verf die ik heb aangebracht in het portret, dat waren zachte en lichte kleuren. Die kleuren staan voor de zachte, lieve man die Leon eigenlijk is. Daaroverheen het ik de emotie gecreëerd door middel van de donkere/koudere kleuren die je ziet. Samen met het portret van Giulia en Lotte, hebben we een gehele tentoonstelling van Leon.

PROCES

Ik heb heel erg veel gebrainstormd over wat ik nou precies wilde gaan doen, ik heb veel verschillende ideeën bedacht, van fotografie tot architectuur. Het thema is Binnenstebuiten, waar ik veel kanten mee op kon. Toch leek schilderen mij wel het leukst en ook een uitdaging om beter in te worden. Schilderen vind ik namelijk altijd al wel leuk, maar wel lastig. Lotte, Giulia en ik hebben uiteindelijk samen een idee bedacht wat we met z’n 3en konden doen.

We hadden namelijk bedacht om 3 portretten schilderen van Leon (balie man van de school).
We kennen ook veel mensen die er bijvoorbeeld heel stoer uitzien van de buitenkant maar van de binnenkant heel erg onzeker zijn, is ook zeker een inspiratie om dit onderzoek te doen. Leon is een uniek persoon in de school, iedereen kent hem en dat maakt het extra interessant. Maar we gaan niet zomaar Leon namaken. We gaan Leon interviewen over zijn emoties, we stellen hem verschillende vragen om erachter te komen wat er in hem omgaat als hij een bepaalde emotie voelt. We gaan 3x Leon maken. Lotte gaat Leon heel erg realistisch proberen na te maken vanaf de buitenkant (tekenen met details is namelijk Lotte’s kwaliteit). Giulia gaat Leon zijn gevoel naar voren laten komen als hij vrolijk en blij is en ik ga Leon namaken die zich somber of boos voelt. Zo kun je in 3 afbeeldingen zien wie Leon allemaal is en welke verschillende kanten hij heeft.

Mijn proces bestaat vooral uit het onderzoeken en maken van expressionistische en ook een beetje abstracte kunst, oftewel je gevoel over laten komen in de verf.
Ik kende deze stroming al omdat we hier al vaker over hebben geleerd op school en ik kende ook al verschillende expressionistische kunstenaars die ik ook erg inspirerend vond. Die heb ik opgezocht en nog meer informatie over gevonden, ik heb ook gekeken naar wat ik daar van zou kunnen leren. Ook heb ik veel experimenten gedaan met het oefenen van onderdelen van een portret, hieronder is bijvoorbeeld een experiment van een oog te zien.
Ook heb ik veel geëxperimenteerd met het tekenen van Leon, zodat hij wel een beetje zou lijken. Daarna ben ik als eerst begonnen met het schilderen van de achtergrond en daarna pas met het portret, dat heb ik gedaan door lagen over elkaar te schilderen.