Nika Mauro

Schilderen

EINDPRODUCT

Ik heb het thema heel erg letterlijk genomen, de takken komen van binnen in het schilderij naar buiten. Ik wilde met bloesem aan de slag gaan omdat ik bij het eerste thema met arts in mijn eerste jaar op deze school ik bloesem ging schilderen. Sindsdien heb ik elk jaar wel een keer bloesem geschilderd dus ik dacht het is wel leuk het weer af te sluiten met iets wat dicht bij me heeft gestaan in mijn gehele schoolcarrière.

PROCES

Ik begon met het idee om een schilderij te maken met geschilderde bloemen die overlopen in fysieke bloemen. Toen ben ik daar over na gaan denken en toen heb ik het een tweede keer besproken met Annemarieke maar die vertelde mij dat het toch niet zon goed idee was. Toen was ik in paniek want we moesten een week later al een deel inleveren. Toen ben ik gaan schilderen en gaan sparren met andere mensen en toen bedacht ik me dat ik iets met een boom wilde gaan doen, en dan het liefste een bloesemboom. Dus toen was mijn idee dat ik een bloesemboom wilde gaan schilderen en die over te laten lopen van geschilderde bloemen naar fysieke bloemen. Maar dat was dus allemaal no op het doen. Dus toen begon ik een bloesemboom te schilderen en aan de hand daarvan is het idee wat ik nu heb ontstaan. Dat idee is nu dat ik op een doek een boom ga schilderen en dan lopen de takken en de bloemen aan de buitenkant van het doek nog verder door maar dan fysiek. Ik ben heel erg blij met dit idee want het is iets wat ik al lang wil maken, namelijk een bloesemboom, en ik heb iets geschilderd en fysiek samen. Dus ik vind de manier hoe dit idee zich heeft ontwikkeld en ontstaan is tot wat het nu is, heel erg goed. Het kan natuurlijk alsnog helemaal anders worden omdat wanneer ik het echt ga uitvoeren alles ander kan lopen.

Toen ben ik gaan experimenteren. Ik ging bedenken hoe ik de boom eruit wilde laten zien, hoe ik de geschilderde bloemen eruit wilde laten zien en hoe ik de takken en bloemen van het fysieke gedeelte eruit wilde laten zien. Uiteindelijk heb bedacht ik de bloemen die ik voor het fysieke gedeelte ga gebruiken eerst wilde schilderen en daarna uitknippen en dan aan een stuk ijzerdraad met bruin touw erom heen wil plakken. Ik heb drie manieren geprobeerd om de bloemetjes op het takje te krijgen en ben uiteindelijk tevreden met mijn keuze. Het is een langdurig werkje maar denk dat het eindresultaat wel heel erg mooi gaat worden. En het geschilderde gedeelte wil ik de boom schilderen en dan de bloemetjes wil ik ook eerst gaan schilderen, daarna gaan uitknippen en dan op het doek plakken, maar dan zo dat ik alleen het middelste gedeelte plak zodat ik de blaadjes een beetje naar buiten kan vouwen waardoor het schilderij iets meer leven krijgt. Ik vind dit wel een gekke beslissing aangezien ik eerst heel erg lang had geëxperimenteerd met hoe ik de bloemetjes kon schilderen waar uiteindelijk dus helemaal niks van gebruikt word en ik dus gewoon ga knippen en plakken.