Kato Meulenbroek

Portret schilderen

Ik ga een portret maken, maar niet zo maar een portret. Ik neem dit keer het woord “portret” niet letterlijk. Dat ziet u misschien ook wel. Maar toch als u de persoon waarover ik het gemaakt hebt kent, zult u een aantal dingen terug zien in het kunstwerk. Ik heb in dit portret gebruik gemaakt van persoonlijke spullen maar ook spullen die niks met Rianne te maken hebben maar wel iets over haar vertellen.

EINDPRODUCT

Op het eerste oog lijkt dit kunstwerk een collage waar overheen is geschilderd en wat verder niet veel betekenis heeft. Maar dat is niet zo, in dit kunstwerk heb ik iemand anders afgebeeld. Rianne Ceton-de Groot is de leerlingen coördinator op onze school. Van haar heb ik een portret gemaakt. In dit thema heb ik niks letterlijk genomen. Ik heb zoals u ziet geen portret gemaakt waarbij het woord portret u aan doet denken. Het is juist de bedoeling dat wanneer u naar het kunstwerk kijkt dat u steeds meer details gaat zien die u kunnen raken sommige stukjes zijn mooi sommige stukjes zijn gek sommige stukjes zijn een beetje raar, maar samen vormt het een geheel. Als u goed kijkt ziet u wel persoonlijke foto’s terug in het kunstwerk. Als u naar dit kunstwerk kijkt hoeft u het niet per se meteen mooi te vinden of te begrijpen. U mag er langer naar kijken en er zelf een mening of een gevoel over vormen. Zo kan je mensen niet alleen van de buitenkant afbeelden maar ook van binnen.
“No make-up”

PROCES

Ik ben in mijn proces begonnen met kijken welke discipline ik wil gebruiken. Bij mij werd het na een tijdje wel duidelijk dat ik iets wilde doen met plaatjes. Ik vind het leuk om met plaatjes en plakken bezig te zijn dus dat ligt mij goed. Daarom ben ik daarmee doorgegaan en heb ik meerdere dingen uitgeprobeerd. Toen heb ik met Annemarieke overlegd over wat ik dan wil gaan doen met die collages. We kwamen uit op dat ik een soort van portret ga maken van iemand. En dan pakken we het woord portret niet letterlijk, maar ik ga een portret maken door persoonlijke spullen te verwerken in de collage. Daarna heb ik de techniek toe gepast “kill your darlings”. Ik ben gaan schilderen over de collages die ik heel mooi vond. Zo kan ik weer andere dingen uitproberen. Ik vond het leuk om verschillende technieken door elkaar gebruiken. En ik denk dat het al helemaal leuk word als ik er ook verschillende soorten materialen in ga verwerken. Daarmee heb ik een aantal proefjes gemaakt. Als ik ga beginnen aan de muur bij Rianne wil ik er voor zorgen dat er niet alleen maar persoonlijke dingen in verwerkt worden, maar dat je ook een soort karakter kan gaan zien.

Nadat ik op klein formaat heb uitgeprobeerd ben ik gaan beginnen aan het formaat dat ik als eindproduct wilde gaan gebruiken. Ik ben een hoop spullen bij elkaar gaan zoeken en ben begonnen met plaatsjes scheuren en knippen. Dat heb ik tot een collage gemaakt waarvan ik dacht dat dat paste bij het karakter van Rianne. Nadat ik tevreden was over de collages ben ik gaan schilderen. Toen ik begon met het schilderen had ik moeite met het los laten van het perfecte idee. Ik wilde graag netjes werken. Maar dat idee had ik met wel enig moeite er ook snel uitgekregen. Ik ben los gegaan met stempelen met allerlei dingen zoals sponzen (kapot) karton en rasters. Zo ben ik ook kleuren gaan mengen en heb ik met kleuren een ander deel van het karakter van Rianne laten zien. Het moest een stoere en vertrouwde buitenkant worden. En dat is gelukt.