Judie Hoekstra

Architectuur

Voor mijn onderzoek ga ik een huis creëren dat één is met de natuur. Het idee achter mijn uiteindelijke eindproduct is dan dus dat je de harmonie kunt zien tussen natuur en de menselijke samenleving.

Ik heb dit onderzoek gekozen omdat ik vind dat we meer respect mogen hebben voor natuur, we verwaarlozen namelijk de natuur tegenwoordig heel erg. We hebben amper aandacht voor de natuur, bijvoorbeeld als je door een stad loopt zie je bijna alleen maar gebouwen.

EINDPRODUCT

Huis van de Natuur

Tegenwoordig hebben we steeds minder aandacht voor de natuur en het respect neemt ook erg af. Dit zorgt voor wereldwijde problemen zoals de klimaatverandering en het uitsterven van planten/ dieren. In dit kunstwerk kun je zien dat het mogelijk is voor mens en natuur om in harmonie samen te zijn. De natuur en architectuur lopen in elkaar over en vormen een harmonisch geheel. Ik hoop dat dit kunstwerk jou aan het denken doet zetten en laat inzien dat het ontzettend belangrijk is om een balans te vinden.

Het thema binnenstebuiten kun je terugzien in dit kunstwerk door de manier waarop het huis en de natuur zijn samengevoegd, binnen en buiten worden één met elkaar en zijn niet apart/ los van elkaar. Mijn maquette is niet zo als alle andere maquettes, ik heb namelijk echte natuurlijke producten gebruikt, kijk maar naar het mos (dit komt rechtstreeks uit het bos) en de zijkanten van de toren van het hout zijn door mij op maat gezaagde stukjes hout.

PROCES

Hoe ik tot het idee ben gekomen

Op het begin had ik verschillende ideeën voor mijn eindproduct. Ik wilde namelijk een 3D versie maken van een huis dat één is met de natuur. Ik dacht aan een maquette, een 3D bouwprogramma, een tekening enz. Ik heb gekozen voor een maquette omdat dit als een grote uitdaging leek voor mij. Om mijn eindproduct nog extra realistisch en wat interessanter te maken had ik het idee om echte planten te gebruiken. Dit word dan toegevoegd aan mijn eindproduct als decoratie.

maquette maken
Voor het maken van mijn maquette heb ik verschillende experimenten vooraf gedaan. Mijn voorafgaande ideeën voor materialen: Modelschuim, papier, kartonnen dozen. Na experimenten kwam ik erachter dat modelschuim makkelijk bewerkbaar was met een stanleymes en het is stevig en ziet er mooi uit. Het karton was te moeilijk te bewerken en zag er niet mooi uit, het papier is niet stevig genoeg voor het huis maar kan wel gebruikt worden voor decoratie.

Kunstenaars en inspiratie
Bij de Foto’s van mijn moodboard onderaan kun je huizen zien die veel planten/ bomen hebben. De huizen zijn anders dan normale huizen en hebben veel natuurlijk licht. Ik heb me laten inspireren door de volgende architecten en beroemde gebouwen: The newyork highline, Frank Lloyd Wright (Fallingwater, Mill Run, VS), Friedenreich Hundertwasser, Angkor Wat Temple en Casa Mila (in Barcelona).