Giulia van Dal

Schilderen

EINDPRODUCT

Voor mijn eindexpo heb ik onze receptionist Leon Koop op een expressionistische manier uitgebeeld. Leon is de allemansvriend op onze school, maar op het eerste gezicht kan hij wat intimiderend overkomen. Daarom heb ik er mijn doel van gemaakt om hem in mijn en zijn ogen na te schilderen. Dit heb ik gedaan omdat ik wil dat iedereen hem kan zien zoals wij hem zien.

In de achtergrond heb ik groffe lijnen gebruikt omdat Leon op het eerste gezicht aan de buitenkant over kan komen als een groffe en wat norse man. Ik compenseer dit door fel kleurgebruik omdat iedereen mag weten hoe lief hij eigenlijk is. Binnen in Leon heb ik zachte en vrolijke kleuren gebruikt om zijn lieve binnenkant naar buiten te halen. Ik heb Leon levensgroot geschilderd om een zo realistisch mogelijke weergave te creëren van de werkelijkheid. Door hem zo groot af te beelden wil ik jou de vraag stellen om ook eens bij jezelf teraad te gaan. Wat straal jij uit volgens jou? En hoe wil jij dat anderen je zien?

PROCES

Dit thema ga ik samen werken met Lotte en Indi. Wij gaan 3 werken maken maar we hebben wel allemaal een eigen werk dat we gaan maken. Het gaan ontstaan uit 1 Realistisch werk en de andere 2 gaan we de emoties laten zien hoe iemand zich eigenlijk voeld maar je dat misschien we helemaal niet kan zien.

Ik had zelf ook andere ideen die ik leuk vond en intressant zoals fotografie of film. Ook vind ik schilderen en tekenen erg leuk en leerzaam om te doen want je leert steeds nieuwe technieken om mee te werken en die echte kunstenaars misschien ook wel gebruiken. Dus heb dt thema gekozen om te gaan schilderen. Ik vind het ook altijd al leuk om mensen na te tekenen of te schilderen zoals vorig jaar had ik een potret van Lotte geschilderd. En dit keer kan ik dat dus weer goed doen maar ik vond het wel leuk om dan dit keer de emotionele kant te kiezen omdat ik vorig jaar al een portret had gemaakt. Ook hebben wij erg goed nagedacht hoe we het gaan doen en met Annemarieke overlegt of het ook haalbaar is om te maken, en heb er ook vertrouwen in dat het gaat lukken en een mooi en gaaf eindproduct wordt en dat het proces goed gaat verlopen.
Ook heb ik al wat schetsen gemaakt met kleuren die bij elkaar passen en ben ik met verf gaan oefenen, en gevoel achterna gegaan. Ook heb ik veel technieken geoefend die ik zou kunnen gebruiken bij mijn eindwerk. Dit heb ik gedaan met Krijt, Waterverf en acrylverf. Ik heb hiermee bijvoorbeeld strakke lijnen gezet maar ook lichte lijnen en rondjes gemaakt. Ook met kleuren door elkaar je geoefend met arceren.
Ons proces is goed verlopen. We hebben allerlei experimenten gedaan Indi en ik konden ook goed overleggen met kleuren en technieken omdat wij allebei de emotie van Leon gaan maken. We hebben ook goed samengewerkt en overlegd wie wat doen en hebben alles in ons logboek bij gehouden. We hebben mindmaps gemaakt en onze inspiratie opgeschreven ook experimenten gemaakt en beschreven wat wij zelf allemaal interessant vinden.
Zoals ik hierboven al erg veel had uitgelegd welke experimenten we gedaan hebben dit proces. Van technieken tot kleuren, we hebben er ook erg de tijd en energie ingestoken omdat we ook verschillende kunstenaars hebben opgezocht om te kijken hoe die ter werk gaan en daar dingen uit te halen die wij ook zouden kunnen gebruiken. Dit is ook zeker goed gelukt en hebben goed geoefend met de keuren en vormen. Dus heb ik ook erg nieuwe dingen gebruikt bij het onderzoek ook al wist ik eerst niet hoe ik precies moest beginnen en waar en dat best lastig vond heb ik het toch gedaan en ben ik er best tevreden over en weet nu ook hoe ik mijn eindwerk in kan gaan.

We hebben veel naar kunstenaar gezocht en gekeken welke nu echt bij ons onderzoek paste watn Indi en ik hadden natuurlijk andere dan Lotte omdat Lotte meer naar de realistiche kant gaan sommige zijn we hetzelfde dus dat hebben we ook goed gekeken. Ook de kleurencirkel is mijn inspiratie bron want dan weet ik ook welke kleuren een betekenis hebben.

In de mindmap ik ook erg goed uitgelegd per persoon waar onze intresses liggen en zoals je ziet ligen onze intressen ook vaak hetzelfde. In de visuele mindmap is uitgelegd wat we nu echt willen gaan maken en ook duidelijk banden gelegd met wat iedereen intressant vind ook met tekeningetjes erbij om het duidelijk te maken. Ook heb ik veel plaatjes en foto’s gemaakt van experitmenten dit proces om het ook duidelijk te laten zien.