Amy Bouwman

architectuur

De naam van dit thema ‘binnenstebuiten’ overviel me een beetje toen ik het voor het eerst hoorde. Toen Annemarieke voorbeelden liet zien van wat we met dit thema zouden kunnen doen, begon ik steeds meer inzicht te krijgen met wat ik wel zou willen doen en wat ik absoluut niet zou willen gaan doen. Bij een foto van een gebouw waarbij alles wat binnen hoort, zoals trappen en leidingen, naar buiten was gebracht ging er bij mij echt een soort van lampje aan. Ik begon na te denken over hoe ik de natuur in een huis kon brengen. Omdat ik natuurlijk niet een heel huis zou kunnen gaan bouwen, besloot ik om een maquette te gaan maken van een huis.

EINDPRODUCT

PROCES

Het proces begon met onderzoek te doen naar verschillende soorten stijlen van bouwen. Ik heb twee totaal verschillende stijlen gevonden, bij zowel interieur als bij de buitenkant van het huis, die mij allebei op een eigen manier rust geven. De eerste stijl is heel erg wit en modern met veel ramen, grote ruimtes en grote open schuifdeuren, deze stijl van bouwen wil ik graag toepassen aan de buitenkant van mijn maquette De tweede stijl maakt juist veel gebruik van natuurlijke producten zoals hout en planten, deze wil ik meer toepassen aan de binnenkant van mijn maquette.

Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met het maken van proefjes met verschillende materialen. Ik heb een proefje gedaan met papier, hardboard en houten staafjes. Bij het papier kwam ik er al snel achter dat het echt veel te dun was om een maquette mee te kunnen maken, maar bij hardboard en de houten staafjes kwam ik erachter dat het wel gebruikt zou kunnen worden om een maquette. Alleen moet ik nog wel een betere manier vinden om ze op maat te krijgen.

Om meer diepgang te brengen in mijn onderzoek bij ik op zoek gegaan naar verschillende kunstenaars die hetzelfde doen als wat ik van plan ben voor mijn onderzoek, uiteindelijk ben ik op twee architecten gekomen, een voor allebei de stijlen van bouwen. Dit zijn de architecten Sarah Waller en Marco van Veldhuizen. Naast de twee architecten die mij verder hebben geïnspireerd voor mijn eindproduct, heb ik ook 2 personen gevonden op youtube die maquettes maken. Deze maken allebei met totaal verschillende materialen een maquette.

Hieronder staan aan aantal foto’s van de twee verschillende stijlen van bouwen waar ik ge├»nspireerd door ben geraakt.